For every action there is an equal and opposite reaction.

type-it

Tuesday, March 30, 2010

alhamdulillah....MARA ku redi..

assalamualaikum...w.b.t

hhmm...
alhamdulillah...akhirnye...aku dapat untuk interview MARA.....

so skrang nih kene aa prepare untuk soklan2 yg bakal ditanye....

so..kalu ade ape2 yg korang nak kongsi...tips2 esp..bleh bagitau aku aa ek..!!

heheh.......

ROAD TO BECOME AS A DOCTOR BEGIN...!!!!

MODERN DAI'E

assalamualaikum w.b.t

ahlan wasahlan sume.....sehat??

hhmmm..
nak bagitau pengalaman aku aa mase gi program MODERN DAI'E or FRIENDLY COMPARATIVE RELIGION (FCR) ......

program nih brelangsung hari sabtu & ahd lepas dkt Malaysia France Institute (MFI)....hehe...pergi sendri naik kereta...(huhu..walaupun da lulus JPJ tapi lesen x kluar lagi...redah je le...)

kat program nih..best aaa....tapi x ramai sangat orang...ok aa uth..best gak..

sepanjang 2 hari nih...kitorang didedahkan dengan semangat untuk berdakwah...

bedakwah to non-muslim.....

kitorang blajar pasal agame lain aa...pasal hinduism, buddhism, and christian....kitorang blajar asas pasal agame2 ni...

bukannye pe..nanti senang kite nak tackle diorang time dakwah nnt, xde aa kite termangu2 bile kne trick dgn diorang....n untuk berdakwah kat orang len nih..kite kne tau dlu pasal orang tuh..baru lebih senang untuk kite attract diorg.....

hhmm...bagus gak program nih.....untuk jage dri kite bile gi luar negara nanti, x de aaa mudah2 je terpesong...

pas2 ade gak bukak bible...best tuh...huhu..kalu bace bible tuh..rase nak tergelak gak..sebab mmg jelas terpesong...ade memacam kesalahan...satu bende, kalau kite nak lawan christian nih...kite kene gune bible gak..supaye diorang sendri percaye...kite bleh dpat byk point nk patahkn hujah diorang nih dgn bible tu sendri....

hhaha....tapi ade satu bende....ade ke patot.sume yg tanye aku....diorang memule ingat aku nih dah keje....x nampak langsung cam budak baru lepas SPM.....!!! bile aku cakap aku brau lepas spm je...diorang terkejut...x caye...panas tul aku...

nih aku tanye korang... aku nih ade rupe orang dah keje ke?? x pun rupe dah besar or tue mcm student???

hehe...ok aaa....salam..

sekitar 2 minggu

assalamualaikum w.b.t....

hhmm...
rasenye...dah lame x update blog nih kan..?? ade aa dlm 2 minggu
xde aa...
sbnrnye...
aku demam seminggu..huhu...dah lame aku x sakit..nih mungkin saje Allah nak test aku...supaye aku ingat balik kat Dia yg Maha Esa....rasenye...aku nih dah terlampau lalai laa..

huhu...harap diriku ini masih diberi kekuatan untuk trus beribadah kepadanya..

alhamdulillah...sekarang dah sehat dah...

****************************************************************************

hhmmm....minggu lepas..aku gi pwtc..gi book fair...lepas elok je demam..aku trus gi pwtc esoknye...hehe...aku gi dgn nazrin..

hahha..best gile...lawak gak aa sepanajng kitorg gi sane...

yg paling aku x tahan...ade satu gerai nih...gerai pts namenye..
ade aa satu buku nih aku nak beli...setelah lame aku belek2 kat situ...aku pun rase nak beli...tapi bile tgk harge ide..aku pun tetibe rase lemah sket..(hahha...mhal la kot..)

tapi..disebabkn diri aku yg nk sangat buku tuh...trus berfiir, camne nk dptkn dgn harge murah...hehe....tetibe aku tenmpk board discount...die tulis kat situ....

15% utk umum
30% utk budak skola pakai uniform dgn ade kat ipt...

ahha....idea pun trus dtg kat kpale otak aku nih...ape lagi...aku bagitau anjang akunye idea..haaha... korang mesti tau kan...hahha...aku punye cadangan...kite sruh budak pakai baju skola beli utk kite..hahaha, nak tunjuk kad ipt...xde lak...nih je laa caranye...

apelagi...aku pun trus cari bebudak yg pakai baju skola....pusing punye pusing..tetibe tenamapak budak seseri....hehe...

aku : anjang...aku nampak budak seseri aa..nak ke sruh diorang??

anjang : ooh..ok aa tu..tapi segan aa...ko aa gi..

aku : isyh..aku lagi aa segan...tapi xpe aa nk diskaun nye pasal...

(lalu..aku pun gi kat sorang budak seseri)

aku : salam...dik, dik ni dari seseri ek??

seseri : ha'ah....

aku : ooh...xde aaa, abg nih sbp gak dlu...integomb...kire kite adik-beradik aa ni....hehe...ni...igt nak minx tolong aa bleh x??

seseri : ooh..bleh2...tlg pe??

aku : hhmm..camni..cube tgk papan tuh..die tulis diskaun 30% utk budak pakai uniform...tapi kitorg nih pakai baju biase...and adik nih pulak pakai baju uniform seseri..alang2 tuh..igt nak minx tolong.nanti bleh dapat diskaun...

seseri : ooh..hhmm..ok..bleh2...mane buku nye..??

aku : nah...(aku pun kasi aa buku & duit yg aku dgn anjang nak beli.) hehe..mekasih ek...!!

huhu....akhirnye...aku berjaye...diorang belikan buku tuh...dengan dapat diskaun 30%..hehe...pas2 kitorg pun ucap terime kasih kat diorg..pas2 kitorang pun blah...hahha...

semate nak dpt diskaun punye pasal....

pas2....kitorang gi karangkraf....aku pun beli buku cinta sufi..pas2 aku beli buku denyut kasih medik dekat al-hidayah..(nih izzati nye pasal aa nih..aku beli...)

lepas habis je beli semua tuh...tetibe tejumpe abg aziim al-hafiz (hehe...bakal) psa2 kitorang gi pepusing lagi kat situ..then...jumpe azwan lak...ade gak jumpe adila

borak pnye borak...lepas abis sume....kitorang pun balik..dlm lepas maghrib baru aku samapi rumah....

Friday, March 19, 2010

hehe..MEKASIH SUME..!!!

Waa......!!!! hehe..mekasih sume yg wish..!!! semoge kamu semue juge dimurahkn rezki dan panjang umor...barakallahu fikum... ^_^

Thursday, March 18, 2010

SAYA..!!!!

salam...

hhmm..sampai skrg aku tertnye2..siape 'saya' dlm chat box tuh...???!!

saya..kluarlah kamu....

sape yg bleh jwb..angkat tgn..!!!
tlg bgtau.....

Monday, March 15, 2010

assalamualaikum w.b.t

hehe...
alhamdulillah..nampaknye..aku dapat kptusan yg baik..str8 A..mekasih kepada semua yg turut membantu dan memberi sokongan...
mekasih aku ucapkan kepada :

1. ibu bapa ku...n family ku...
2. guru-guru ku..
3. fasi2 ku...
4. kawan2 ku.....
5. warge integomb...
6. semue orang yg knal...
7. sedare-mare ku...

dan semua yg turut membantu secare langsung dan tidak langsung...
tq to all of you....

********************************************

hhmm...
so..lepas nih aku bercadang nak amik medic...
doa2kan la aku supye enjoy jd seorg doctor nih..insyaAlah..speacialist jantung...hehe...

second choice aku accounting...

so...
hmmmm....

apepun aku nak ucapkan..semoge suksess slalu kpd korang sume...

Wednesday, March 10, 2010

GERHANA & AKU..!!

assalamualaikum w.b.t

hehe...sbnrnye..mende nih berlaku mase 01/01/10..mase tuh kan ade gerhana bulan..pas2 skali ngan taun baru...

soo...
aku & nazrin afifi..bercadang nak gi masjid negare aa, sbb kat sane ade buat solat gerhana, dgn khutbah skali...lagipun diorang buat pencerapan kat situ...so...time kitorang tengah usha2..bulan tuh...tetibe ade eduweb.tv datang temuramah aku ngn anjang..hehe..

tengok kat bawah nih...tengok sampai habis tau...

video

hehe....pas2..mase tu pun ade gak aa main kuiz...aku dgn anjang a.k.a nazrin bersame2 dgn adeknye...ntah kene rasuk kot mlam tuh...aktif gile kitorang..huhu...banyak gak aa soklan kitorang jawab..hahha.....dapat aa hadiah..kacang, air, baju, kicin, notebook dan beg kertas...haha...seronok gak...best aa mlm tuh...

then kitorang pun gi laa naik atas, solat gerhana dan dengar khutbah skali...

lagi satu..nih yang best nih...mase nak dekat2 akhir tuh...tetibe je..ade orang media prima datang temuramah..huhu..(best tul..asyik kene tmuramah je..mcm feymes lak aku nih...erk.!! x baik riak..!!.huhu..)...aku jawab je aa cam biase...pas2..usai je sume..aku ngan anjang gi aa masuk bilik kuliah masjid nre nih..tido..!! huhu..ade aircond tuh....hehe..tu pon sbb ade pakcik tu ajak..

esok pagi nye..dlm kol 7 tuh..tetibe dapat mesej..haha....

akmal harith : weh..ko masuk tv ek..??!!

aku pun tekejut aa..hahha..rupenye...rakan media prima tu kluar kat berite tv3..huhu...ustzh siti pun ade gak msg aku..haha...terase feymes jap..hehe...pas2 brite tu ulang balik dkt buletin utama 8 mlm tuh..haha...

bestnye..tapi sayangnye..aku sendri x tgk brite tuh...tu yg sedeyh tu.. video kat atas t je aa yg aku dpt cari...

hehe...
ok.....salam

Untuk Sepanjang Hidupku...

assalamualaikum w.b.t

hehe...knape aku letak tajuk nih?? hmm..sbnrnye aku ade terbukak blog sorg nih..huhu..tetibe die ade pasang lagu nih..so..1st time aku dgr lagu nih..uih..!!! BEST btul..!!! hehe..so..aku pun gi aa mencari2....lagu2 len yg dinyanyikan oleh beliau..fuh..!! ternyata..mmg best..!!

sooo...
aku nak syorkan kat korang...

MAHER ZAIN.....!!! (bukan zain asyraf ek..!! hehe..)






hehe...thankyou to...IZZATI RAHIM kerna memperkenalkn aku kat mamat nih...hahha....(aku dah download suma lagu die)..

Monday, March 8, 2010

2 hari + saat yang mensucikan...!!!

Assalamualaikum w.b.t

hehe...hmm..due hari yg lepas..(6 & 7 mac) aku gi satu kursus nih..namenye..KURSUS ASAS PEMANDU PELANCONG MASJID.....knape?? oohh aku join kursus nih utk dptkn lesen spye aku leh jadi mosque tour guide aa...(hehe..sblm ni main redah je..) so..kne aa join kursus nih..

hehe...
aku nk kate kursus ni mmg best aa..die ajar :

1. konsep ketuhanan
2. cmne nak dakwah org bkn islam
3.kerje smbil berdakwah..
4.cmne nk bine volunteerism..
5.care nk jadi mosque tour guide..

dan beberape lagi....huhu..malsnye nk tulis...tpi best aa...mcm2 dpt..so lpas nih...dpt aa lesen tuh....

tapi..
ade satu mende yg aku paling xleh lupe.....nk tau amende..??!! jom..

hhmm..time hari ahad hari tuh...cam biase lepas habis talk tgh hari tuh..kitorg ade lunch sket..time tgh2 lunch tu...tetibe je..ade org kulit hitam masuk...

org : i want to find imam here...do you know where is he??

ayh aku : ooh..why do you want to find him..

org : ooh.i want to become muslim..

ayh aku : wa...ooh..it's good...hhmm..btw zuhr is coming..and after zuhr prayee, i'll bring you to him...did you have your lunch..??

org : oohh..ok..not yet..

ayh aku : ooh..before that please have lunch..you can take your food outside there...

soo...aku pun secare otometiknye bwk aa die gi amik mknn tu kat luar..bgus gak die nih..suke je mkn maskn melyu..hehe..time memakn tuh kitorg borak2 aa sket...

die nk dtg dr Nigeria..die blaja kat sini...sblm nih..die nih christian roman catholic..hhmmm tujuan die mase nk masuk islam nih...sbb kwn die kate..nk tgk camne islam nih..(kirenye..die mcm nk test dlu aa) kitorg pun plek sket aa...lpas tuh ayh aku bgi aa talk sket kat die....

sbnrnye..klu bleh bile kite nk masuk islam nih..biarlah sb kite paham islam tuh bebetul..bukannye sbb kawsan sruh ke..nk kawin ke..ayh aku kate kat die..klu bleh biar ikhlas aa kirenye...

then die paham sket...pas2 azan zuhr pun berkmndang..kitorg gi solat..time nk amik wuduk tuh..ayh aku ajr skali cmne nk wuduk...hehe..die iut je aaa....then die pun ikut gak solat..(tapi ikut cam2 je aa..x tau pe...)

hhmm..lpas habis je solat..ayh aku x trus bawak gi jumpe imam..ayh aku ajk die gi satu blik berbincang ttg islam..ye aaa klu ade ape2 soklan yg x paham ke bleh aa tnye...klu bleh xnk ade persoalan lagi ttg islam knape kne percaye Allah, kne buat pe....n else.....aku pun ade gak tme tuh (hehe...lari dari kursus tu jap)....aku dgr je aa...huhu..best gak..!!

perbincngn nih smpi la ke asar, akhirnye die paham...pas2 tetibe je..die decide...I WANT TO BECOME MUSLIM RIGHT NOW!! oohh... :-o kitorg pun gembire gak aa..tapi time tuh nk asar...kitorg solat dlu..die pun ikut skali..

lps je asar...kitorg sume kumpul dlm bilik kursus tuh...semua peserta ade gak...dan di saat itulah...datangnye SAUDARA kite yg baru yg berade dlm keadaan yg suci dan bersih dari dose2...(huhu..kite ni camne laa ek..Astaghfirullahal'azim)...die pun mengucap SYAHADAH..ASYHADUALLAILAHAILLAH..WA ASYHADUANNA MUHAMMADARRASULULLAH....!!!..Alhamdulillah, sume org kat situ bersyukur dengan pengislamn saudre kite yg baru tuh...lepas tuh kitorg pun berpelukan...aku tgk muke die cam nak nangis...tapi x kluar lagi aa air mate..

mlm tuh..ayh aku anta die balik..sambil2 tuh trangkn lagi ttg islam..sblm tuh kitorg singgah solat maghrib kat masjid putrajaya dlu..then gi masjid besi solat isyak..pas2 kat situ ajar sket care2 solat..huhu..ape yg mnkjubkn..ingatan die ni kuat gile..baru dgr Al-fatihah 3, 4 kali dah bleh hfal dah...huhu...bgus gile..die nih mmg kuat ingatan orgnye kot..lpas tu kitorg pun hantar die balik...


huhu...nilah 1st time ade org ucap syahadah dpn mate aku sendri...hehe...bestnye kan...!!!!

Seminggu ku di JOHOR BAHRU.....!!!

assalamualaikum w.b.t

hhmm..dah lame rasenye x hantar post baru...dah 2 minggu lamenye..aku x update blog aku..ok skrang nih..meh aku cite ape yg berlaku dalam 2 minggu nih...

hehe....sbnrnye..utk minggu frst aku xde..sbb aku gi hospital BAtu Pahat, JOhor (jauh tuh...)...huhu..ehh..!!bukan sebab sakit...sebabnye...makcik aku ajak gi sane...sbb die nak bagitau aa life as a doctor..almaklumlah..aku ni kan..bakal doktor (hhmm..ye la kot..insyaAllah..doa2kan aku ek..)

byk gak aa aku blaja..kesimpulannye..nk jadi doktor nih..yg penting kne ade keyakinan dan bebetul nak amik...klu x agak sush aa....hhmm klu sesape yg nak jadi doktor tuh..pikir bebtul.jgn sampai separuh jalan je..pas2 dah give up..nnt korang sendri yg sush...

overall klu nk samapi jadi pakar tu dlm lebih kurang 12 tahun aa..sepanjang lwtn aku ke hospital tuh aku tumpang tido kat umah pakcik aku kat Parit Raja..so..kesempatan ni aku nak ucap tima kasih kat family pakcik n makcik aku sbb tlg jage aku sepangjang aku kat sane...makan nasi ayam, nasi lemak dan berbagai nasi aa..(hehe..time ni aa yg best skali)..dan juga sediakan tempat tido sume..Mekasih Pakcik n Makcik!!!

***********************************************************************************
then lepas tuh aku balik kampung lak..kat Tampoi, Johor Bahru..dekat dgn Plaza Angsana aa..hhmm..mulenye aku pikir nak gi jalan kaki...haa??!! sbb pe?? hhmmm sbbnye..aku sje nk test dri aku...tawakal kat Allah..tapi blum mmg Allah nk takdirkan aku nek bas...pakcik aku pun blanje aa nek bas gi balik kampng..aku pun bersyukur aa...xde aa aku pnat2 nk jalan kaki..

kat kampung ..
fuh...pnat gile...bukannye ape..pnat melayan bebduak kecik kat kampung tuh..kire sedare aku aa..tapi diorg nih sume kecik2 agi....pija, saipudin, piqa, humaira, nana, lili...huh..bebudak ni lah yg selalu menempel, melompat, memanjat, menarik, menolak, ditendangnye aku...huh...ikut je mane aku gi..aku bangun gi dapur sume ikut...siap berbaris lak tuh..gi depan diorg ikut, gi kluar lagi aa...mmg sah2 nk ikut aa...

kekadang tuh mmg aku x tahan, aku jerit kat diorg..

Aku : oit...!!! dah aa..abang dah pnat nak layan korang..!! cube korang duk diam2 ..Argh..Abang rimas tau x..!!! humaira..turun2..!! abang xnk dukung2 dah..abang dah penat..!!!

haha...pas2 diorang pun senyap sumanye...fuh lega jap...tapi aku tengok muke diorg sume keianye jek..aduii..timbul lak rase besalah..

tapi..
tengok2..x samapi 2 minit...argh..!! diorg buat balik..huh..x paham bahase tul diorang nih..hisyhh..gearm tul aku...hmm nak xnak ..layan je aa diorang nih...

hhmm..jumaat mlm sabtu, mase maulidur rasul tuh kitorang ade buat kenduri tahlil arwah utk atuk aku (alfatihah...) mlm, tuh lepas isyak sume org kmpung dtg bace tahlil...(hmm..dlm 30 org aa)...

then esoknye....aku pun balik dengan pakcik aku...kitorg balik mlm...sblm balik tuh..kitorang singgah laa Danga Bay jap..huhu..best tuh..memalm nih nampaklah..cahaya lampu berwarna-warni yang menerangi pantai di sini.....(mende aku merepek nih.??) haha....kat situ ade funfair..aku jejaln aa kat sane..pas2 aku ngn sedare aku nih gi main kapal yg swing tuh..fuh...best gak aa walaupun x tinggi sangat...tapi ok aa...takut gak..rase cam ak terbang je...then naik cawan pusing2

lepas abih je tuh...aku dah rase penin2 dah...hhmm aku rase..aku dah xleh naik mende2 yg psing nih aaa..cept pening..klu dulu ok je..nath aku pun plek..pas2 kitorg pun balik...

***********************************************************************************

p/s: sori aa klu ayt cam biase je...ntah knape rase cam malas je nk tulis...hehe...sori aaa